Logopedie

Logopedie & Tandheelkunde

Tandheelkunde

Ben je door de tandarts of orthodontist doorgestuurd naar logopedie? Meestal gaat het dan om een verkeerde slikgewoonte of openmondgedrag, zoals dat heet.

Hoewel logopedie en tandheelkunde verschillende vakgebieden zijn, zijn er ook raakvlakken.  

 • Een tandarts of orthodontist richt zich op de vorm van het mondgebied, dat zijn je kaak en je gebit.
 • Een logopedist richt zich op de functies in het mondgebied, zoals je lippen en je tong.

Oromyofunctionele therapie

Als je te maken hebt met een verkeerde slikgewoonte, openmondgedrag of een ander afwijkend mondgedrag zoals duimen, kan oromyofunctionele therapie helpen. Oromyofunctionele therapie is een oefentherapie voor het herstellen van het evenwicht in het functioneren van de spieren in je mondgebied. Door het afleren van verkeerde gewoonten of reflexen en het in evenwicht brengen van je mondspieren verbeter je de stand van je kaken en je gebit. De vorm en functie van je kaken en gebit kunnen in samenwerking met je tandarts of orthodontist in veel gevallen weer hersteld worden.

Het gebruik van je kaken en je tong heeft invloed op de vorm ervan. Verkeerd gebruik van je spieren heeft een negatieve invloed op de vorm. Als we samen die oorzaak kunnen wegnemen, dan slaat orthodontie beter aan en is de kans op een relaps (herhaling van de problemen) kleiner.

Mondgewoonten die afwijkingen veroorzaken

 • Open mondgedrag
  De lippen zijn steeds geopend, vaak ligt de tong slap tegen of op de ondertanden. De zware slappe tong duwt de tanden naar voren en de lippen geven geen tegendruk.
 • Foutieve slikgewoonten
  De tong wordt krachtig tegen de tanden geduwd tijdens de slik (naar voren of opzij), zodat de tanden wijken en er een open beet ontstaat.
 • Verkeerde spreekgewoonten
  Als de tong in rust en tijdens het slikken een verkeerde positie heeft, zie je dit vaak ook tijdens de articulatie. Vooral tijdens de uitspraak van de /t/, /d/, /n/ /l/, /s/ en /z/ is er vaak een verkeerde tongpositie tegen of zelfs tussen de tanden, wat je merkt aan het zogeheten slissen of lispelen.
 • Duim- of vingerzuigen
  Tijdens verschillende zuiggewoonten wordt de tong naar beneden gedrukt. Er is dan geen goede positie van de tong mogelijk. Ook sluiten de lippen niet goed en geen goede slik. De logopedie wordt alleen voortgezet als de zuiggewoontes afgeleerd worden.

Oromyofunctionele behandeling

Binnen onze praktijk zijn alle logopedisten bevoegd om oromyofunctionele therapie te geven. Een behandeling heeft gemiddeld 10-15 sessies van 25 minuten, al kan dit in jouw situatie korter of langer zijn. De eerste behandelingen zijn wekelijks, daarna zijn er langere periodes tussen de behandeling. Het resultaat van de behandeling verloopt beter en sneller als je ook thuis structureel oefent. Na afloop van de logopedische behandeling vindt er altijd een controle plaats. Na het beëindigen van de orthodontie wordt een laatste controle-afspraak gemaakt.

Heb je logopedie bij tandheelkunde nodig?