Bootcamp & logopedie?!

mm

Sinds een jaar doe ik aan bootcamp. Dit betekent lekker in de buitenlucht sporten, weer of geen weer. Met de bootcamp-groep hebben we het idee opgevat om nu eens mee te doen aan de Ruigste run van de Veenkoloniën. We banjeren door de weilanden, zwemmen in sloten en rennen door bosgebied met ondertussen vele obstakels te overwinnen. Natuurlijk doe ik mee! Maar nu de run nadert, zie ik toch steeds meer obstakels. De basisconditie is aanwezig, maar ga ik de obstakels wel redden? De één is nog hoger, langer, breder dan de ander, maar telkens denk ik: we zijn met een groep, we helpen elkaar. Dan moet het gaan lukken. En het gaat ook lukken. Maar toch. Ik ga iets doen buiten mijn comfortzone. Ik heb nog nooit aan zo’n evenement meegedaan en weet dus niet precies wat ik kan verwachten. Dat is best spannend.

Nu de run sneller dichterbij komt, denk ik ineens het volgende:

Een kind dat  bij ons in de praktijk komt, heeft precies hetzelfde. Wij vragen van het kind iets te doen wat het nog niet kan. Dat is spannend! Het leren van bijvoorbeeld nieuwe klanken is als de obstakels bij de Ruigste run, die moet je (met moeite) overwinnen. Wij helpen het kind daarmee, maar je moet dan als kind wel vertrouwen hebben in degene die jou wil helpen anders durf je het obstakel niet te nemen. Als ik over een hoge muur moet klimmen, ga ik dat zonder hulp niet redden. Maar ik moet degene die mij helpt wel vertrouwen. Geeft diegene mij een pootje zodat ik erover kan komen? Is degene sterk genoeg? Het winnen van vertrouwen: dat is dan ook het eerst waar ik als logopedist mee aan de slag ga. Het vertrouwen winnen, zodat het kind zich veilig voelt. Wanneer het kind zich veilig voelt, zal je als logopedist ook meer kunnen vragen van het kind en gaat het kind steeds meer zijn grenzen verleggen. Hij of zij zal uiteindelijk de dingen durven, die hij of zij eerst niet durfde. Zoals bijvoorbeeld de lastige /k/ zeggen, de moeilijke opdracht uitvoeren of de lange zin uiten. Hierdoor krijgt het kind steeds meer zelfvertrouwen en zal het kind stapje voor stapje beter communiceren. En dat is het doel van logopedie!

https://www.ruigsterun.nl/