Logopedie

Stem

Stemproblemen

“Aan het einde van de dag heb ik keelpijn en ben ik doodmoe van het praten.”
Jaap, 41 jaar, docent.

Spreken en zingen is mogelijk door een samenspel van adem, stem en articulatie. Stemgeluid ontstaat doordat je stembanden uitgeademde lucht in trilling brengen. Dit geluid vervorm je met je tong, lippen, kaak en gehemelte tot spraakklanken.

Stemmisbruik en verkeerd stemgebruik

Door stemmisbruik zoals schreeuwen, gekke stemmetjes opzetten, hoesten, kuchen en keelschrapen of door spreken in lawaaiige situaties kun je als volwassene of als kind last krijgen van je stem. Ook als je te hoog of te laag spreekt of juist te hard of te zacht spreekt kun je problemen met je stem krijgen. Houding, adem en de mate van spanning in je lichaam kunnen je ook stemproblemen geven.

Door verkeerd stemgebruik kan je stem bijvoorbeeld hees, schor of krakerig klinken. Dit voelt aan het eind van de dag vermoeid of pijnlijk. Je kan ook het gevoel hebben dat er iets in je keel zit. Bij veel mensen zijn deze klachten van voorbijgaande aard. Je hebt bijvoorbeeld last van je stem na een feestje, een belangrijke voetbalwedstrijd of tijdens een verkoudheid.

Als gevolg van stemmisbruik of verkeerd stemgebruik kun je ook goedaardige vormveranderingen aan de stembanden krijgen, zoals stembandknobbels, een poliep of een oedeem.

Logopedie voor je stem

Als je regelmatig of blijvend problemen met je stem hebt en je er last van hebt in je dagelijks leven, kun je samen met de logopedist je stem zo optimaal mogelijk leren gebruiken.

Soms is logopedie niet voldoende. In die specifieke situaties werken we graag samen met een KNO-arts.

Je stem juist leren gebruiken

‘Ik heb het gevoel dat ik een ‘krop’ in de keel heb die maar niet weggaat, hoe vaak ik ook hoest of mijn keel schraap’.
An, 52 jaar, administratief medewerkster.

De logopedisten van Logopedisch Centrum Nouwels helpen je op de juiste manier je stem te gebruiken en te sparen. We besteden aandacht aan je lichaamshouding en leren je ontspannen je stem te gebruiken. Ze vormen samen de basis van goed stemgebruik. Onze logopedisten Annelies en Lisette zijn hierin gespecialiseerd.

“Doordat ik logopedie kreeg heb ik geleerd hoe ik mijn ademhaling zo kan inzetten, dat ik beter en comfortabeler kan zingen in het koor. Ik heb sindsdien eigenlijk geen last meer gehad van een hese stem.”

Heb je problemen met je stem?