Logopedie

Logopedie bij Parkinson

Onze praktijk is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met Parkinson. Logopedist Hannah is als zorgverlener aangesloten bij het Parkinsonnet. Mensen met Parkinson kunnen problemen ondervinden op verschillende gebieden zoals moeite met spreken, moeite met slikken en moeite met speekselbeheersing. 

Met welke problemen kunnen we u helpen?

Door de ziekte van Parkinson worden alle bewegingen steeds kleiner en langzamer, doordat de spieren stijver worden (rigiditeit). Ook de mondspieren, de tong, de ademhalingsspieren en de stembanden maken steeds kleinere bewegingen.

Veelvoorkomende problemen in het spreken zijn een zachte stem, hese stem, binnensmonds spreken, monotoon spreken of sneller spreken. Ook het zoeken naar woorden komt voor.

Sommige mensen met de ziekte van Parkinson ervaren slikproblemen en/of speekselverlies. Hierbij kunt u denken aan:

  • moeite hebben met kauwen
  • het eten langere tijd in de mond houden
  • regelmatig verslikken

Wat kunt u leren?

Verbeteren van de verstaanbaarheid: 

U moet leren om weer grotere bewegingen te maken in het spreken. Wanneer u of iemand in uw omgeving merkt dat u minder goed verstaan wordt, dan kunt u samen met de logopedist onderzoeken hoe u dit kunt verbeteren. Dit kan middels een korte, intensieve therapie.

Verbeteren van de slikproblemen en/of speekselverlies:

Deze problemen kunnen ontstaan doordat u meerdere dingen tegelijkertijd wilt doen (dubbeltaken) of door traagheid en stijfheid die passen bij de ziekte van Parkinson. Met de logopedist bespreekt u de problemen en zullen er adviezen gegeven worden, zodat u weer op een veilige manier kunt eten en drinken.

 

Hulp nodig bij spreken, slikken of speekselbeheersing bij Parkinson?