Logopedie

Ondersteunde communicatie

Als je niet goed kunt communiceren door een motorische of verstandelijke beperking of jezelf onvoldoende met spraak duidelijk kan maken, dan kan logopedie helpen met alternatieve vormen van communicatie. Want spraak of niet, het gaat erom dat je elkaar begrijpt.

Ondersteunde communicatie is een verzamelnaam voor verschillende manieren van communiceren. Het houdt in dat alle middelen worden ingezet om ondanks alle communicatiebeperkingen toch jezelf te uiten. Daarbij kun je denken aan gebaren, een spraakcomputer of het gebruik van apps op een smartphone of tablet.

Onze logopedisten helpen met de selectie en keuze van de juiste ondersteunende communicatiemiddelen. In samenspraak met jou, ouders en de leverancier van het desbetreffende hulpmiddel, richten we deze in en begeleiden je bij het toepassen ervan in je dagelijkse leven.

“Wat was ik blij dat we al in een vroeg stadium gebaren hebben geleerd. Door een motorische beperking spreekt onze zoon slecht verstaanbaar, maar met ondersteunende gebaren komen we een heel eind en begrijpen we elkaar beter.” ~ Anneke, moeder van Job van 8 jaar.

“Onze zoon van 12 spreekt niet, maar communiceert wel. Alleen wij als ouders begrijpen zijn lichaamstaal, mimiek en de specifieke geluiden die hij maakt. Samen met Caroline en Klein en Melchert Developments (KMD) hebben we een bij hem passende spraakcomputer gevonden. Nu leren we hem hier mee om te gaan en dat in te zetten in zijn dagelijkse communicatie. Dat gaat steeds beter. Dit geeft weer een extra stukje zelfredzaamheid aan hem. Ook op de voorziening die hij bezoekt wordt hij nu beter begrepen. ” ~ Hermy, moeder van Robin van 12 jaar.

Elkaar beter begrijpen met ondersteunde communicatie?