Logopedie

Ondersteunde communicatie

Als je niet goed kunt communiceren door een motorische of verstandelijke beperking of jezelf onvoldoende met spraak duidelijk kan maken, dan kan logopedie helpen met alternatieve vormen van communicatie. Want spraak of niet, het gaat erom dat je elkaar begrijpt.

Ondersteunde communicatie is een verzamelnaam voor verschillende manieren van communiceren. Het houdt in dat alle middelen worden ingezet om ondanks alle communicatiebeperkingen toch jezelf te uiten. Daarbij kun je denken aan gebaren, een spraakcomputer of het gebruik van apps op een smartphone of tablet.

Onze logopedisten helpen met de selectie en keuze van de juiste ondersteunende communicatiemiddelen. We richten de spraakhulpmiddelen in en begeleiden je bij het toepassen ervan in je dagelijkse leven.

“Wat was ik blij dat we al in een vroeg stadium gebaren hebben geleerd. Door een motorische beperking spreekt onze zoon slecht verstaanbaar, maar met ondersteunende gebaren komen we een heel eind en begrijpen we elkaar beter.” ~ Anneke, moeder van Job van 8 jaar.

Elkaar beter begrijpen met ondersteunde communicatie?