Logopedie

Coronamaatregelen in de praktijk

Op onze praktijklocaties worden verschillende maatregelen genomen om besmettingsrisico’s met COVID-19 te beperken.

Gezondheidscheck

Voorafgaand aan je afspraak zal je behandelend logopedist een gezondheidscheck uitvoeren. Deze check bestaat uit een aantal vragen over je gezondheid. Beantwoord je de vragen 1 keer of vaker met ‘ja’, vindt de afspraak plaats op afstand. In overleg is dit online of telefonisch.

Wanneer blijf je thuis?

 • Als je de afgelopen 24 uur één of meerdere van de volgende (milde) klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak.
 • Als je een huisgenoot/gezinslid hebt met koorts en/of benauwdheidsklachten.
 • Als je het coronavirus hebt gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en dit in de afgelopen 7 dagen is vastgesteld.
 • Een huisgenoot/gezinslid met het coronavirus (vastgesteld met een laboratoriumtest) hebt en je korter dan 10 dagen geleden contact gehad hebt met deze huisgenoot/gezinslid terwijl hij/zij nog klachten had? Als je na 5 dagen getest bent geweest (laboratoriumtest) en de uitslag was negatief, ben je welkom in de praktijk als je daarna geen contact meer hebt gehad met de besmette persoon.
 • Als je in quarantaine zit, omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het coronavirus is vastgesteld.
 • Als je de afgelopen 10 dagen in een code oranje gebied op vakantie geweest.

Kinderen van 4-12 jaar met neusverkoudheid, af en toe hoesten, bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts mogen wel naar de praktijk komen in overleg met je logopedist. Bij andere of meerdere klachten passend bij COVID-19 blijft je kind thuis. Dit geldt ook als je kind contact is van iemand met een bevestigde COVID-19 besmetting of als er iemand in het huishouden van je kind is met koorts of benauwdheid. De behandeling wordt dan omgezet naar een behandeling op afstand.

Registratie voor bron- en contactonderzoek

Je naam, locatie, datum en tijd van de afspraak staan genoteerd in onze cliëntenadministratie. Deze gegevens kunnen gedeeld worden met de GGD als dit nodig is voor bron- en contactonderzoek bij een (mogelijke) COVID-19 besmetting.

Algemene maatregelen

De belangrijkste maatregelen zijn thuisblijven bij klachten, anderhalve meter afstand houden waar mogelijk en kom zoveel mogelijk alleen naar de praktijklocatie. Het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht op onze praktijklocaties, tenzij anders aangegeven in de afspraakbevestiging die je krijgt per mail voorafgaand aan iedere afspraak.

Overige maatregelen:

Wachtkamer

 • Kom maximaal 5 minuten van tevoren.

Behandelkamer

 • Alle behandelkamers zijn zo ingericht dat er zoveel mogelijk voldaan wordt aan de anderhalve meter regel. Denk hierbij aan mogelijk aangepaste opstellingen en het gebruik van plexiglas op de behandeltafel.
 • Bij handelingen binnen 1,5 meter kan je logopedist ervoor kiezen persoonlijke beschermingsmaterialen te gebruiken.
 • Alle oppervlaktes, stoelen en deurklinken worden tijdens iedere pauze gedesinfecteerd. Dit gebeurt vaker als je logopedist dit nodig acht.

 Denk aan de volgende adviezen:

 • Hoest en nies in je elleboog
 • Schud geen handen
 • Gebruik papieren zakdoekjes

De genomen maatregelen liggen in lijn met de maatregelen van de RIVM en worden aangepast naar de laatste inzichten. Houd je altijd aan de aanwijzingen van je logopedist.

Samen doen we er alles aan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. We vertrouwen erop dat je begrip hebt voor de maatregelen.

 

Heb je vragen?