Logopedie

Slikken

Eet- en slikproblemen

Eten en drinken doe je meestal onbewust. Maar bij dit alledaagse proces komt heel wat kijken.

“Mijn zoon eet alleen glad voedsel. Van voeding waar stukjes in zitten moet hij braken en dan komt alles er weer uit.”
Moeder van Peter, een jongen van 16 maanden.

Op de juiste manier leren eten en drinken is ook onderdeel van logopedie. Bijvoorbeeld voor jonge kinderen die problemen hebben met zuigen, slikken en kauwen.

Als logopedist helpen we kinderen bij de ontwikkeling van de mond en de keel of stimuleren we het herstel van mondfuncties. Onze logopedisten Angeleta, Annelies, Caroline en Lisette zijn gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij eet- en slikproblemen bij jonge kinderen.

“Wij hebben met onze kleine meid een aantal keren Caroline thuis op bezoek gehad voor prelogopedie en wat een wereld van verschil met hoe onze dochter nu drinkt! Supertips en ondersteuning gekregen. We zijn Caroline erg dankbaar! Onze dochter drinkt nu in een kwartier in plaats van de uren die ze erover deed. Jaja, Caroline, de stijgende lijn heeft zich doorgezet! #Dankbaar #supervrouw” – cliënt via Facebook

Slikstoornissen

Ook op latere leeftijd kunnen stoornissen in je mond ontstaan, bijvoorbeeld door een neurologische aandoening of ziekte.

“Ik verslik me steeds vaker wanneer ik aan het drinken ben.”
Ria, 57 jaar, voormalig fysiotherapeute, sinds 7 jaar MS-patiënt.

Bij het eten en drinken moeten alle spiergroepen in je mond- en keel nauw samenwerken. Als een van de spiergroepen niet goed werkt, kan voedsel of vloeistof de luchtpijp terecht komen. Ook kauwen of voedsel dat in je mond blijft plakken kan problemen geven. Het heeft allemaal te maken met slikstoornissen.

Slikstoornissen op latere leeftijd hebben verschillende oorzaken. Zo kan een beroerte, ziekten als MS of Parkinson of de gevolgen van een operatie in het hoofd-halsgebied er voor zorgen dat je niet meer makkelijk kunt slikken.

Onze logopedisten Hannah en Melanie zijn gespecialiseerd en het diagnosticeren en behandelen van slikproblemen bij volwassenen. Zij brengen je hulpvraag rondom een slikstoornis nauwkeurig in kaart. Soms is aanvullende informatie nodig en verwijzen we door voor meer specifiek onderzoek door bijvoorbeeld de KNO-arts.

In onze therapie leren we je bijvoorbeeld de bewegingen en coördinatie van je lippen en tong te verbeteren. Ook het slikken zelf wordt getraind. We geven je advies over de samenstelling van je voedsel en de houding waarin je eet of drinkt. Aangepaste middelen zoals drinkbekers kunnen ook bijdragen aan een oplossing.

Problemen met slikken?