Presenteren is niets voor mij, toch?

“Ik houd mijn spreekbeurt over mijn goudvis.” Deze zin kan iedereen zich nog wel herinneren. Iedere spreekbeurt op de basisschool begon hier toch mee? Ik weet niet hoe het bij jullie ging, maar ik vond het enorm spannend om mijn spreekbeurt te houden voor de klas. Iedereen kijkt dan naar mij. Wat zullen ze over mij denken? Vergeet ik niet wat ik wil vertellen? Zullen ze mij wel verstaan? De grootste drama’s speelden zich af in mijn hoofd. Het kon eigenlijk al niet meer goed gaan…

De spreekbeurt op de basisschool was het begin van mijn angst voor presenteren. Hoe meer presentaties ik moest houden, hoe groter de angst werd. Steeds moest ik maar prestaties blijven geven, op het voortgezet onderwijs, het HBO en daarna het post-HBO. Ik heb me vaak afgevraagd waarom iedereen een presentatie moet kunnen houden. Als het je ding niet is, dan is dat toch zo? Laat mij lekker zijn wie ik ben. Presenteren is niets voor mij en zal ook nooit iets voor mij worden. Maar dan blijkt dat ik toch te snel mijn mening heb gevormd.microfoon in zaalOp kantoor waar ik werk, hebben we onderzoek gedaan naar verschillende werkwijzen om te kunnen blijven verbeteren. In dit onderzoek heb ik ook een bijdrage geleverd. Ik ben in gesprek gegaan met mensen van andere kantoren om hun manier van werken te vergelijken met onze methode. Uit deze vergelijking heb ik een aantal tips en trucs geformuleerd voor ons team. Mijn collega presenteert dit aan de andere collega’s. Hij verwerkt mijn informatie in zijn presentatie. Tenminste, dat dacht ik. Op de dag van die presentatie zit ik heel ontspannen te luisteren naar het verhaal van mijn collega. Plotseling zegt hij: “Klaasje, nu komt jouw deel. Ik geef jou het woord.” Ik stotter nog: “Ja, maar…” Verwachtingsvol kijkt hij me aan en blijkbaar heb ik geen keus. Onvoorbereid sta ik daar, alle ogen op mij gericht.

Ik heb het gewoon gedaan! Ik kan het!

Na afloop kreeg ik complimenten van mijn collega’s. Een perfectionist als ik ben, is uiteraard nooit tevreden. Het combineren van enthousiasme en duidelijk spreken blijft moeilijk voor me. Maar ik vond het geweldig om te doen! Zo geweldig dat ik een week later nog een presentatie gehouden heb. Zo geweldig dat ik op 12 december een presentatie hoop te verzorgen op Downtown Nouwels. Het event van de logopediepraktijk die ik altijd dankbaar zal blijven. Zonder de hulp van Kim en Caroline was dit zeker niet gelukt!

BewarenBewaren