Omgaan met oorsuizen

mm

Twee jaar geleden werd ik wakker met één doof oor. Vanuit mijn werk als logopedist heb ik enige kennis van het gehoor en wist ik dat snel handelen geboden was. Om 8.00 uur belde ik mijn huisarts, om 8.10 uur zat ik bij haar in de stoel en om 8.30 uur had ik ’s middags een afspraak bij de KNO-arts. Plotsdoofheid door een virus en dat was gelukkig goed te behandelen door de KNO-arts.

Wel heb ik hieraan een overgevoeligheid voor geluid overgehouden en oorsuizen. Ik schrik van harde, kletterende geluiden die ik niet verwacht. Als een ander de vaatwasser uitruimt, loop ik de keuken uit. Laatst was ik uit eten en een stoel viel vlak achter mij om. Pfoe, dat komt dan echt als pijnlijk in mijn oor binnen. Toch heb ik daar in mijn geval goed mee leren leven. Ik kreeg adviezen van het Audiologisch Centrum en dat was zeker helpend.

Ook de informatie die ik kreeg over oorsuizen hielp mij om daar beter mee om te gaan. Ik hoor de hele dag een soort hoog zoemend geluid. Ik heb geleerd om daar niet op te focussen. Door meditatie en oefeningen heb ik mezelf getraind in het verleggen van de focus. Op deze manier train ik mijn brein om nieuwe wegen aan te leggen en zo beland ik niet steeds op de oude weg: ‘Oh wat is dat oorsuizen vervelend’.

Daar is wel enige tijd overheen gegaan en het vergde veel oefening. Er was helaas geen quick fix. En uiteraard zijn er ook nu nog momenten dat het niet goed lukt. In tijden van stress, wordt mijn oorsuizen erger. Ik weet dat, maar kan uiteraard niet altijd stress vermijden. Toch probeer ik daar een andere modus in te vinden, zodat ik er minder last van heb.

Ik ben blij dat ik zo goed werd geholpen door de huisarts, KNO-arts en het Audiologisch Centrum. En dat ik de wegen kende om hier goed mee om te leren gaan. In Nederland hebben 1,5 tot 2 miljoen mensen last van oorsuizen. Van 6 tot 12 februari is het de week van het oorsuizen. Ik hoop dat door deze awareness week meer mensen de juiste hulp kunnen vinden.