Oro-myofunctionele therapie (OMFT) voor volwassenen

mm

Na 3 maanden therapiepauze komt ze op controle. Ze stapt de behandelkamer in en zegt: ‘Zo, ik vond het wel eens tijd worden voor een bloemetje! Voor op jullie balkon!’ Wat leuk om te krijgen. Dank je wel!

Deze 28 jarige vrouw werd vorig jaar door haar tandarts naar logopedie verwezen. Al eerder had ze een kaakoperatie ondergaan, maar nu was de tijd gekomen om iets te doen aan de functie van de lippen en de tong. De tandarts had goed gezien dat er sprake was van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in haar mondgebied. Dit kan leiden tot een vormverandering van de kaken en het gebit. Deze tandarts was op de hoogte van het feit dat logopedie kan helpen om dit verstoorde evenwicht te herstellen.

Er werd gewerkt aan het versterken van de spieren in het mondgebied. De therapievorm die hiervoor ingezet wordt is oro-myofunctionele therapie. Deze therapievorm is een oefentherapie voor het herstellen van het evenwicht in het functioneren van de spieren in je mondgebied. De open mondgewoonte, de onjuiste tongligging in rust en een incorrect gebruik van de tong tijdens slikken en spreken werden aangepakt. Ter ondersteuning had deze cliënte een trainer voor volwassenen aangemeten gekregen door de tandarts.

Door het afleren van verkeerde gewoonten en het in evenwicht brengen van haar mondspieren verbeterde de stand van haar kaken en haar gebit. Afwijkend gebruik van de spieren in en rondom haar mond hadden in de afgelopen jaren een negatieve invloed gehad op de vorm van haar kaken, haar gebit, haar algehele lichaamshouding en haar aangezicht. Doordat we samen die oorzaak konden wegnemen, bereikten we een mooi resultaat.

Bij jonge kinderen, tieners en jongvolwassenen gaan de veranderingen vaak snel. Bij volwassenen minder snel en het kost meer tijd, maar de aanhouder wint. Tijdens haar controle van een jaar na aanvang van therapie bekijken we alle foto’s die in dat jaar werden gemaakt van houding van het lichaam, het gebit en het aangezicht. Op alle fronten zien we een grote verbetering. We voeren metingen uit en kunnen zo ook objectief de veranderingen zichtbaar maken.

Deze volwassen vrouw staat versteld van het resultaat. Hoe mooi is het als ze zelf ontdekt:

  • Mijn gebit staat veel mooier.
  • Mijn houding is beter geworden. Ik sta niet meer met afgezakte schouders.
  • Mijn gezicht ziet er heel anders uit!

‘Ik denk dat ik nog meer resultaat kan behalen als ik nog consequenter op alle aandachtspunten let.’ Geeft ze aan. ‘Mag ik een foto maken van de begin situatie en zoals het nu is naast elkaar? Dan kan ik het aan mijn vriend en familie laten zien’. Natuurlijk mag dat, maar ik stuur ze je ook gewoon toe. Ook ik ben als behandelend logopedist trots op hoe zij dit voor elkaar heeft gebokst en ben blij met welke voordelen haar dit gaat opleveren.

Maar zoals ze zelf zegt: ‘Ik ben er nog niet!’ Ik wil graag verder begeleid worden. We bespreken wat het plan gaat worden. Laag frequente bezoeken aan de praktijk, omdat ze al precies weet wat ze moet doen, maar wel controles uitvoeren. Foto’s maken. Vooruitgang objectiveren. Oro-myofunctionele therapie kan veel mensen helpen om een verstoord evenwicht in het functioneren van je mondspieren te herstellen. En dat biedt vele voordelen voor je gezondheid. Neem een kijkje op onze website voor een interessant filmpje over de gevolgen van mondademen.

OMFT is een therapie voor kinderen vanaf ongeveer 4-6 jaar; kinderen; tieners; jongvolwassenen & volwassenen.